Фарос > Новини > 27 израза от английския език, с които да кажем ДОВИЖДАНЕ
английски, как да кажем довиждане

27 израза от английския език, с които да кажем ДОВИЖДАНЕ

25 Apr

Тази статия е част от поредицата “Учете английски език с Училища Фарос”

Във втората част от поредицата “Учете английски език с Училища Фарос” ще ви запознаем с термините, които можете да използвате при раздяла с някой. Ще можете да обогатите знанията си по английски език както с официални, така и с разговорни изрази.

Приятно четене!

1. Bye

Това е един от най-употребяваните по света английски термини, използвани за сбогуване. С този израз можете да се обърнете към всякакви хора – такива, с които се познавате по-добре и сте по-близки и такива, с които не се познавате добре. 

2. Bye bye!

Този леко “детински” израз се използва от възрастните предимно при диалог с деца. Когато го използват пред други възрастни, то е в случаи, когато те се познават много добре и дори малко флиртуват помежду си. 

3. Goodbye

Използва се в малко по-официална форма или при не толкова близък човек. Колкото и да е странно, думата "goodbye" рядко се използва вместо довиждане. Най-често се използва в случаи, когато никога няма да видите събеседника си отново. 

4. Good night

Можете да го използвате, когато се разделяте с някого в късния следобед или вечерта, както и в случаите, които някой от вас си ляга да спи.

5. Cheerio

Това е израз за сбогуване, широко използван предимно в Англия.

 6. See you

Използва се за сбогуване с някой, когото познавате добре и очаквате скоро пак да се срещнете.

7. All the best

Този израз можете да използвате, когато се разделяте с някого и желаете да му пожелаете успех, здраве, щастие или всичко най-добро.

8. Cheers

Това отново е термин за сбогуване, използван предимно в Англия.

9. Have a nice day

Този термин от английския език се използва предимно от обслужващия персонал, когато се сбогуват с клиенти в кафенето, магазина, ресторанта или друго.

10. See you later (See you soon, Talk to you later)

Както See you, така и тези 3 израза се използват, когато се разделяте с някого и очаквате скоро пак да се срещнете.

11. Laters! 

Страхотен начин да се сбогувате с приятелите си в неформална обстановка.

12. I look forward to our next meeting

Този формален израз за сбогуване е най-подходящ, когато искате да се разделите с някого за момента, но, примерно, искате да продължите да правите бизнес с него. 

13. Take care

Може да се използва при среща, в имейл или когато пишете писмо. Можете да го използвате както при официални срещи, така и края на разговора с по-близки хора.

14. Take it easy

От десетилетия този израз не се използва толкова много в разговорната реч. Все по-често вместо него хората се сбогуват с “take care”.

15. I’m off 

Това е още един неформален начин да покажете на събеседниците си, че сте готов да се сбогувате с тях. Можете да го смекчите с “right then, I’m off” или “anyway, I’m off”.

16. Gotta go!

Този израз се използва предимно в ежедневни ситуации, когато искате бързо да избягате от разговора и не желаете да минете през по-продължително или сантиментално сбогуване.

17. I’ve got to get going  (I must be going)

Този английски израз можете да използвате в случаите, когато сте готови да си тръгнете от голямо мероприятие или сбирка с много хора. Чрез него можете да уведомите всички, че е време да си тръгвате и ще трябва да се разделите.

18. Talk to you soon

Този израз се използва предимно за завършек на имейли или пощенски писма, но е срещан понякога и в разговорния език. Не е добре да се използва в официална кореспонденция.

19. See you next time

Можете да използвате този израз в случаите, в които знаете, че отново ще се върнете на същото място и пак ще видите своя събеседник.

20. Catch ya later

Използва се най-вече между приятели. Това е неформален начин да се сбогувате с ваш близък, с когото ще се срещнете по-късно.

 21. Have a good one

Този израз може да се използва вместо "have a nice day" - както от непознати, така и от близки, приятели или роднини.

22. Toodle-oo

Това е много забавен начин да се каже “goodbye” и със сигурност ще разсмее събеседника ви, ако се сбогувате по този начин с него J

23. Toodle-pip

Това е още един забавен английски израз за сбогуване – може би по-смешен и от toodle-oo.

24. See you later aligator

Това е термин, използван предимно от деца (но не само), а освен това има интересен и звучен отговор: “after while crocodile”

25. Take it easy 

С този израз можете да се сбогувате с хора, на които държите, но не искате да звучите прекалено емоционално. В преносен смисъл звучи като “не се преработвай – радвай се на живота!”.

26. Bye for now

Това е малко по-официален начин да се сбогувате с някого знаейки, че ще го видите отново, но без да сте наясно точно кога.

27. I need to scoot

Забавен начин да кажете на събеседника си “I have to go!”. Не трябва да се използва в официални разговори.

 

Можете да приключите разговора и със следните примери:

 

·      I've got to be going.

·      It's time I made a move.

·      I really must be running along.

·      Is that the time? I've got to go.

·      It's time I left.

·      I've got to get back to... work/school.

Вижте и първата статия от поредицата “Учете английски език с Училища Фарос”: 26 израза от английския език, с които да кажем ЗДРАВЕЙ

Ако се нуждаете от професионално обучение или курсове по английски език, можете да ни посетите и да научите повече за целия процес, свързан с обучението ви.

Желаем ви успех и не забравяйте да практикувате английския си език ежедневно!

Фарос обучение
23 Май
Уважаеми, клиенти, На 25 май 2018г. влизат в сила новите регулации за съхранението и...
английски за деца
17 Май
Експертите са единодушни, че изучаването на английски език от деца може да им помогне...
как да научим английски език по-бързо
08 Ян.
Много наши курсисти са разказвали, че преди да запишат курсове по английски език при нас...

Доведи приятел - програма за лоялни клиенти!

Как бихте могли да се възползвате от "Доведи приятел"?

Лесно е – като ни предоставите името на препоръчан от Вас ученик, с готовност да се запише в курсовете на Фарос и да оцени предимствата на нашето обучение. Предлагаме също отстъпка и на Вашите приятели, като ги възнаградим за доверието им във Вас и нашата система. За да се информирате за начина, по който може да се възползвате от нашите ваучери ''Доведи приятел", може да се обърнете към директора на Вашия клон на Фарос.